31.10.01

Cutilah apa lagi...semalam aku diserang asthma..nyawa-nyawa ikan sekejap...ingatkan tak teruk siap boleh rilek lagi..mandi-mandi siap-siap nak gi kerja....sembur beberapa kali inhaler still tak lega..jalan sikit pun dah mencungap macam berlari 10km..at last aku start kete terus gi despenseri. Hah amik kau kena pam...still rasa penat at last bantuan oksigen diberikan....

Letihlah time musim hujan ni...apa-apa penyakit boleh menyerang dengan tak disangka-sangka..dah dua minggu aku macam ni..badan menggeletar dan lemah..hidung tak pernah clear..kejap-kejap sok sek..susah nak bernafas bila selsema ni..batuk tak henti henti..sakit tekak lagi..suara yang sesedap siti ni pun dah berubah umpama suara itik serati..apa nak buat ini lah ujian....tapi memang lah aku camni selalu kalau tak sakit gumbira sihat tapi bila sakit lamanya...

Sampai saat ni bila cakap macam orang sengau aje..orang cakap pun aku tak berapa dengar sebab bila hidung tersumbat telinga pun turut tersumbat..asthma dah ok dah..Aku keciwa sebab tak leh nak pegi gahering 11/11 tu..tapi tak pe aku harap ramai yang akan attend gathering tu nanti...ko ucapkan selamat bergumbira..

Kerana tak sihat aku tulis pendek ajelah ok..

Sabtu - 27 Okt 2001
Cerita hari ni aku harus semadikan sebab harini perjumpaan dua benua berlaku kat umah aku...benua batang berjuntai dan benua tangga batu berkumpul di kondo avant court. Alaaa bukan apa-apa benua-benua ni saja nak berkenalan dan lebih mesra antara satu sama laian...lagi pun ini adalah kerana secara tiba-tiba aku ingin masak nasi ayam dan suruh ayah baca doa...semoga murah rezeki aku aminnn...

Wah sungguh meriah rumah aku sebab kedua-dua permaisuri dari kedua dua benua memang jenis yang kuat bersembang dan bergelak sakan...ditambah pulak sepupu aku yan tukang sibuk tu..kecoh dan riuh rendah rumah aku dibuatnya.Lagi pulak makanan yang sungguh sedap yang aku masak pehh masing-masing makan tak sempat berpaling..pakngah asyik memuji tak abis-abis..

Itu le cerita dua benua..belum masuk cinta dua benua sebab benua US tu tengah sibuk dok uruskan masalah anthrax..heehh tak le kawan busy kerja busy pulak nak habiskan PHD busylah nak pk balik ke cuti raya ni....tapi dua benua kat malaysia ni dah kecoh gile...pastu yang sorang budak tu terpinga-pingalah kan sebab dia pun tak tahu apakah kesudahan cerita dua benua ni...dia sudah tersepit ditengah benua-benua yang sungguh bising..haaahh macam cerita drama lagi...takut dan phobia betul budak sorang ni dgn keadaan dan situasi dia sekarang ni...oleh itu dia cuba berlagak derkk aje...

Jumaat - 26 Okt 2001
Masuk kerja semula hari ni selepas menghadiri conference 3 hari. Separuh hari aje kat opis sebab petang ni ada pertandingan bowling anjuran HELWA..so dapat perlepasan..walaupun tak berapa sihat tapi hari ni semangat nak menang tu berkobar betul..malam semalam aku cuba membaling bola bowling bersama tina...walaupun lemah sebab tak sihat aku gagahkan juga bermain 3 games...dan bola tercampak ke belakang..untuk sekian kalinya ada seorang budak cina remaja yang cuba buat kurang ajar pada aku.
Ketika bola tergolek ke belakang dia seakan nak tolong mengangkat bola itu dengan gaya kurang ajar dan gelak-gelak tapi tak bagi bola tu pada aku...terus letak bola tu kat tempat bola...then aku tenung dia dengan muka menyinga lalu aku kata "lu apahal" dia dengan muka yang merah tak berani tengok ke arahku...kawan-kawan dia yang lain marah kat dia...memang kurang ajar...dan tersilap orang dia kurang ajar..

So sampai kat bangsar bowl ramai yang dah tiba dan register. seramai 108 orang yang mendaftar. Ada chance ke nak menang... target aku nak dapatkan top scorer..kami diberikan kumpulan mengikut random. Bermain sorang dua games...satu team 4 orang..sebenarnya persaingan haritu kuat sebab ada shikin, kak anom kak gee ngan kak khairun. Semua tu memang lah tak boleh diperlekehkan kemampuan diaorang. First game sedikit lega sebab score aku sama dengan shikin 160 dan kak khairun tak dapat rentak lagi...kak gee ngan kak anom average 150 something

Second game shikin out aku maintain dan kak khairun score 170 something...selepas dicampur aku menang dengan kak khairun 3 markah..dan dapatlah johan individu. Manakala team aku pulak dapat tempat kedua...so dapat le aku dua hamper yang best..padahal penyertaan pertandingan tu hanyalah RM5 yang lain TNB dan Helwa sponsor..itulah penangan demam..dan rezeki namanya..


Selasa - Khamis
Aku ada conference ERP so lambat sket update jenel

Isnin - 22 Okt 2001
Jahat tak ko rasa..senonya aku tak sampai hati nak wat macam ni...tapi bila aku pk balik apa yang is kata ada betulnya...senerionya macam ni...aku ngan is memang la share duit untuk beli food setiap bulan..so bila kami masak kami makan berdua..tapi bila ada osmet lelain tu kami pelawa lah...aku selalu masak lebih bila ramai kat umah...aku plak jenis yang memang pelawa beruk...ajak memang sungguh-sungguh dan seikhlas hati. Nak dijadikan cite osmet aku yang sorang ni dia pun jenis yang masak jugak..tapi masak memang ngam-ngam untuk dia sorang...kalau masak lebih pun selalu dia akan warning nak bawak bekal gi keje..ok lah kami faham tapi perangenye plak selalu dok ngendeng dan mengharap makanan kami...aku tak kisah lah kan sikit sama sikit banyak sama banyak dan most of the time bila kami masak memang dia ada kat umah...dan bila dia masak memang kami ada kat umah...

Jadi lah kan setelah lama mengoffer akhirnya satu hari is kata kat aku..tak yah lah kita ajak si polan tu lagi...hish aku ni tak sampai hatilah kan..pastu bila pk balik...hmmm bila time dia masak dia ajak kami makan tapi ajak-ajak ayam..korang tahu kan camner gope orang kalau ajak tapi tak ikhlas..ajak tapi tak pandang pun muka kita..kalau dia masak untuk dia aje la...tak tanya pun kawan ni dah makan ke...nak dia masak lebih ke..tapi bila aku masak aku mesti tanya...ko nak makan ke..nak join sekali ke..memang lah tak pernah tolak..sebab aku tak sampai hati nanti kita makan orang tengok...aku plak jenis tak kisah...lantak aa makanan dia...tapi bila time kami makan dia memang tak segan..dok makan sampai kenyang...hish tak de give tapi ada take..camner ni...setelah hampir sebulan memerah otak mencari solution akhirnya aku ngan is sepakat lepas ni kalau kita masak untuk kita aje..sebab selalunya stok kami beli cukup sebulan tapi bila masak sekali untuk dia jadi stok tu tak sampai sebulan...bila ajak share tak mau pulak...dulu tak berkira tapi sejak ekonomi pun kureng ni kenalah berkira sket kot itu lah...so start malam ahad tu masa balik dari batang berjuntai aku bawak balik bekal nasi ayam yang aku masak kat umah mak ngah..so kami makan..aku ni jenis yang memang tak sampai hati..is memang style dia aa..dek aje..makan selamba..aku dengan bersopan santun cakap..polan makan (macam cara dia ajak kami makan laa..) tak macam selalu..tak tengok pun muka dia..selalunya aku mesti suruh dia amik kat piuk..agaknya dia terasa hati..pastu aku makan lah jugak walaupun rasa bersalah...

Kebetulan malam tu osmet sorang lagi balik dan beli pizza dia balik ngan kawan dia..aku dengar osmet tu tanya dah makan ke...hmm.diorang tak ajak makan ke tanya osmet tu..dia kata taaakkkk dengan mimik muka dan suara yang seakan tak puas hati...pastu cakap kuat skit makan meggi aje.(walhal itulah first night kami tak ajak dia makan).supaya kami boleh dengar (aku kat dalam bilik ngan Is-mimik muka tu aku tahu sebab aku tanya osmet aku dan aku terangkan kedudukan yang sebenar) kami sabar aje tahan telinga...senonya dia tak lapar sgt pun...meggi tu pun dia masak separuh aje..hish aku tak rasa bersalah tapi sakit hati lagi..dah lah malas nak wat baik sgt kat orang..walhal masa tu baru aje lepas tungkus lumus tolong dia ubah katil ngan almari dalam bilik...

Ni nak dekat bulan puasa...kalau betul lah dia nak makan kan apa salahnya cakaplah nak share ke...so boleh lah beli barang sesama tapi ni seem like memang dia harapkan kami masakkan untuk dia..kekadang tu saja dia tak beli food sebab dia tahu aku memang rajin masak dan rajin pelawa dia makan...is kata sekali sekala boleh la ni setiap kali kami makan...apa pendapat korang eekk...hish mesti dia terasa hati ngan aku ni..aku serba salah..susah kan..

26.9.01

testing...1...2...3

24.7.01

Hari-hari yang ku lalui kian menyesakkan benak..rongga-rongga kian tertutup menyukarkan aku untuk bernafas...kepala ligat berpusing..jantung mengepam kencang...aku harap ianya hanya sebuah mimpi....kenapa ini harus terjadi..mengapa aku...

Mata mula berpinar...kepala kian berdenyut...darah mula mendidih..antara semangat dan kekuatan..kaki longlai untuk melangkah... mulut tidak bisa berbicara..hati menyumpah seranah...dendam.. benci..kecewa....terjelepuk di tengah perjalanan...Bangkit bertongkat siku..tekad..sekuat tenaga...berdiri mengeletar..seluruh anggota kaku...nafas kian ketara...perjalanan sayup dihadapan...masih jauh..tidak harus berhenti disini..

Matahari kian menghilangkan diri di balik awam pekat hitam..kotor jijik...gelap suram...melangkah perlahan tangan menggeletar
meraba..sudah tiada cahaya...hujan turun dengan lebatnya...menimpa tubuh lesu..hanya ada sedikit harapan..mencari tempat
teduh..kudrat nyawa ikan....teruskan perjalanan...

tiada sinar..hanya kekuatan zahir...sekelumit iman..Ya ALLAH..hambamu yang hina memohon ampun...tak terdaya diuji
sedemikian..nyaris mengalah....hampir tewas..tapi tidak...aku orang Islam...umat Islam tidak bisa melakukan kesilapan kali
kedua..

Terdingkut..tubuh lesu..teruskan perjalanan.hati yang parah..jiwa separuh gila...dendam menggila...menghabiskan sisa-sisa
masa..entah esok entah lusa....segalanya harus dibayar...


29.5.01

Aku called lenggeng..dah lama aku tak sembang dengan dia…dah lama aku tak jumpa dia..kali terakhir masa aku training kat uniten..dah lama sangat tapi masa tu ada jugak aku cuba called dia..tapi sejak di pergi jepun langsung tak ada kabar berita.lenggeng antara kawan baik aku masa kat sekolah muar dulu…walaupun dia tu lelaki tapi dengan aku senang dia nak bercerita…nak meluahkan perasaan..nak kongsi problem..lagipun dulu masa kat sekolah dia selalu belajar add math dengan aku..kekadang tu dia panggil aku ni akak dia walaupun kami ni sebaya…berapa kali aku try call set dia tapi tak dapat…. lenggeng return called..suara dia sayu aje..lamanye tak jumpa dia..tetiba rasa rindu pulak bila dengar suara dia dan teringat gelagat dia…tetiba aku rasa nak sangat jumpa dia..nak tengok keadaan dia...aku memang rapat dengan dia..lagi-lagi bila dia share tentang family dia…lenggeng bukan orang senang tapi alhamdulillah sejak dia dah kerja ni dapatlah dia bantu mak ngan ayah dia…

"Zira..ayah aku dah meninggal.." Innalillah…aku terkejut..aku terkedu sekejap..sedih…tapi aku cuba rileks..cakap baik-baik dengan dia…lenggeng cerita ayah dia meninggal sebab kena serangan jantung…dan dia paling terkilan sangat sebab ayah dia tak sempat nak merasa naik kereta baru dia.."padahal ayah aku yang beria nak suruh aku beli kereta waja ni" aku dengar aje cerita lenggeng dangan teliti..rasa nak sangat pergi jumpa dia sekarang ni duduk kat depan dia dengar cerita dia..tenangkan hati dia..aku tahu dia sebak..masa dia cerita pun suara dia dah berubah…

"Tak de rezeki dia" aku kata..Lenggeng memang terkilan…sebab itu lah hajat ayah dia..ayah dia meninggal pada hujung bulan 3…2 minggu lepas dia balik dari Jepun..dan 2 minggu selepas itu kereta baru dia keluar…sedih la..tapi dia kata dia syukur at least dapat juga ayah dia rasa rumah yang dia dah renovate walaupun sikit…semoga ALLAH tempatkan ayah Lenggeng bersama orang-orang yang beriman..dan semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat…al-fatihah…

Sebenarnya aku bangga dengan Lenggeng…bagi aku dia memang anak yang baik dan abang yang baik…aku ingat lagi masa dulu-dulu time kitaorang study dia pernah cakap dengan aku…dia kata nanti dia dah kerja dia nak kumpul duit dia nak baiki rumah dia..itu yang penting…lepas tu baru la dia kata dianak beli kereta…nak bagi family dia rasa naik kereta anak sendiri…dia memang harapan keluarga dan alhamdulillah…sejak dia dah kerja ni ringanlah sikit beban mak dan ayah dia dikampung..dapatlah dibantu..mana-mana yang patut…aku pun gembira sangat bila tahu dia dah pakai kereta sekarang…at least nampaklah hasil titik peluh dia bekerja selama ini..dulu bila aku kata aku nak datang rumah dia dia selalu tak kasi…jangan nanti kau nak makan kau kena bersila kat lantai…rumah aku tak ada meja makan..tak payah la..susuah bilik air kat rumah aku tak berbumbung…rumah aku tak ada bilik..tapi memang betul memang kenyataan .aku sedih sangat bila dia cakap macam tu…aku kata aku tak kisah..aku nak jumpa dengan mak dia…dia memang mati-mati tak nak kasi aku datang rumah dia walaupun hari raya…jangan zira nanti kau tak selesa duduk kat rumah aku…macam-macam alasan….

Maybe this year aku patut lawat keluarga dia…sebab Lenggeng kata insyaALLAH kalau ada rezeki lebih dia nak besarkan lagi rumah dia sebelum raya nanti..apa-apa aku tahu mak dia tentu bangga sangat dengan dia..dah lama sebenarnya aku nak jumpa dengan mak dia..mudah-mudahan tercapai le impian aku itu nanti…begitulah kan rezeki dan bahagian masing-masing…kita tak tahu..mungkin suatu ketika dulu hidup kita susah dan hari ini atas usaha dan kerja kita dapatlah kita rasa senang…yang penting kita kenalah berusaha sebab rezeki tu tak datang bergolek….aku terasa sangat dengan keadaan lenggeng sebab aku tahu dan aku juga pernah lalui hidup yang susah begitu suatu masa dahulu….

28.5.01

Aduh dah lamakan tak tulis jenel..busy le..banyak benda nak kena buat….hati memang lah meronta nak tulis…masa plak tak berapa nak mengizinkan….

Petang ni ada lawan bowling kat bangsar…harapnya boleh lah menang….emm cakap pasal bowling sabtu lepas ada open tournament anjuran fibrecom…aku main untuk company aku la…banyak betul team..ada dalam 23 team..and luckily team aku dapat tempat kedua…tewas dengan team TNBT..okeylah..overall aku puas hati dengan game aku kecuali game ketiga yang menyebabkan aku tak berjaya nak meraih gelaran pemain wanita terbaik..tak apa…jangan berputus asa aku kan masih tengah cari pengalaman…masih tengah belajar tektik dan teknik bermain yang betul…masanya akan tiba satu hari nanti…

Life aku macam biasa aje sekarang ni…tapi aku happy lah..since abang pun makin hari makin sihat alhamdulillah…syukur sangat…sejak last abang sakit bulan 2 tu alhamdulillah sampai sekarang condition abang ok dan memberansangkan…lagi family aku pun nampaknya semakin yakin dan senang dengan keputusan aku…mak ngan ayah dah boleh terima segalanya dengan hati terbuka..aku syukur sangat..dan paling gembira bila kami dapat jumpa baru-baru ni kan…emm..dapat jugak kami spend time bersama …walaupun bukan setiap hari tapi at least selama abang kat malaysia..selang dua atau tiga hari kami berjumpa..bukan senang nak jumpa…kat malaysia pun kejap abang kat JB..kejap kat Sabah…kat Perak dan merata…hanya bila abang balik KL so dapat lah kami jumpa...keadaan masa dan kerja tak izinkan..so kenalah masing-masing bersabar...now ni abang tak de kat sini pun… dia kat Afrika…dan akan balik sini tak berapa lama lagi..tapi tak tahu bila..mungkin hujung minggu ni agaknya jika kerja semua dah selesai…aku doa aje…semoga abang selamat dan terus sihat sampai bila-bila…

Minggu ni banyak betul wedding…cuti sekolah le katakan…baru-baru ni family aku gi langkawi..kecuali aku ngan Mir sebab Mir outstation kat trenganu aku plak ada hal…pektam sekeluarga…moklong..makngah ..makwe busu..emm penuh agaknya satu kapal terbang tu dengan kaum kerabat aku….diorang naik flight gi sana ramai-ramai tu yang makcik jealous tu…seronok la diorang bercuti dan bershopping kat Langkawi....tinggal aku kat KL ni…tak pe nanti turn aku plak gi bercuti…

Wokeyyy…



22 Mei 2001

Baru balik meeting kat Kepong…penat pun tak hilang lagi…sekarang kepala agak cool sikit…emmm kerja memang banyak la cam biasa..tapi sempat gak aku berchat ngan adik petang petang..selalunya kami sembang lepas pukul 5.00…bincang banyak perkara…bukan aje hal abang..hal family dan macam-macam lagi…

Abang dah gi LA..dah dua hari lepas dengan uncle…petang semalam adik kata abang tak berapa sihat kat dalam flight..tapi aku tak leh gelabah dengan berita tu…memang lah aku risau sangat kat kesihatan abang tapi aku doa banyak-banyak agar abang pulih…masa kat rumah hari sabtu tu pun abang dah kata pening-pening kepala…aku masak kan abang..kami makan tengahari bersama..aku abang dengan Is…hari tu aku masak kan abang ikan bawal masak sweet sour…makanan kegemaran abang..kailan goreng ikan masin..sup tulang…Is tolong aku masak..thank you Is…dia makan dengan selera sekali…heehh takut gak emmm takut la dia komen akunyer masakan..tapi dia kata ok…

Mak ni tak habis-habis risau…risau le pasal abang…risau tak tentu pasal..memang la kalau ikut kan risau semua
orang risau tapi kenalah fikir positive…emm aku telefon mak lagi convince lagi tentang abang…nak kena cakap selalu..kena explain baik-baik...nak kena yakinkan selalu…aku tak nak mak rasa tak sedap hati so aku kena yakin kan mak dengan situasi kami….aku jadi berani la sekarang..dulu aku nak cakap direct dengan mak pasal perkara macam ni aku takut but now ni..may be aku dah besar..mak pun tak de la nak treat aku cam aku masa sekolah dulu…mak pun dah admit aku dah dewasa dah tahu pilih cara hidup aku sendiri….aku harap mak dapat terima abang dengan baik…..harap sangat aku dapat restu dari mereka….mak mak…orang tahu la mak risau tapi kalau mak risau macam ni orang lagi lah risau tau…orang tak nak mak rasa berbelah bagi dengan keputusan orang ini ok...yang penting mak kena yakin kat kami…yakin yang kitaorang akan ok dan boleh handle hidup kitaorang dengan baik…

Hah malam tadi punye lah tunggu abang called..sebab petang tu adik kata abang tak sihat..kalau boleh memang nak cakap dengan abang…aku try called abang memang tak dapat pun….dari pagi ahad sampai le malam tadi aku called…last last aku masuk tido….entah pukul berapa ntah telefon rumah berbunyi..dalam pukul 2.30 pagi kot..sian kat sue…dia yang kejutkan aku..abang call dari LA…legalah bila dengar suara abang..alhamdulillah…dia kata dia dah ok…cuma penat sangat dalam perjalanan nak ke sana tu..aku kata abang rehat la tak yah gi kerja...nanti dah ok baru le gi kerja….abang kata perubahan cuaca kat sana tu sebab abang rasa sedikit letih….lama kami bersembang dekat sejam….

Inilah yang dinamakan perjalanan hidup…aku tak pernah terfikir akan melalui jalan hidup yang macam ni.. aku gembira sebenarnya dengan keadaan aku sekarang…aku bahagia dengan perjalanan hidup yang begini…apa-apa pun perjalanan hidup itu tak sentiasa mudah..adakala nya kita akan berdepan banyak halangan dan kitalah yang kena betul-betul bersedia untuk menghadapi halangan didalam perjalanan itu….kerana kebahagian dan kegembiraan hidup bergantung pada diri kita sendiri..bergantung kepada bagaimaan cara kita mengatasi dan menyelesaikan sesuatu masalah hidup kita...semoga segala urusan kita dipermudahkan ALLAH…aminnnn

PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI

17 Mei 2001

Aku rasa bersalah sangat dengan abang malam tadi...aku tak sangka cerita sweet november tu cerita tentang orang sakit...kami tak tengok sampai abis cerita tu..kesian kat abang..tengok sampai part yang boifren dia selongkar peti ubat...then... argghh abang sorry okey...I'm really sorry....ahahh bencinya..tak suka sangat..abang sedih tengok cerita tu...dia nangis....dia nangis depan mata aku masa kat dalam panggung....walaupun aku boleh control kat dalam tu..tapi aku sebak..he is my boifren dan dia dalam keadaan sedih depan mata aku..aku try nak rileks kan abang....kami keluar..masuk dalam kereta then aku kalah...aku nangis gak...aku tak tahan..sepatutnya aku kuat...ya ALLAH tabah kan hati kami berdua...Kesian kat abang..dia kata dia terasa sangat dengan cerita tu...dah lah tak nak ingat...promise kami tak kan tengok cerita macam tu lagi....tak suka cerita tu...benciiii...nape lah aku tak tengok sinopsis cite tu dulu kan.....

Abang handsome malam tadi..dia pakai jeans straight cut, blue shirt..tuck-in dengan belt...dan kelihatan sungguh segak.memang aa dia memang segak..abang jarang pakai jean...dia tak suka sangat katanya.. tapi aku suka sebab kalau pakai jean nampak abang rugged....tengahari semalam abang tiba dari sabah..dok kat pendalaman...kat tawau...pakcik hantar abang kat CM..aku fetch abang...sebenarnya abang tak berapa sihat...pening katanya...tapi sebab nak jumpa kan...hilanglah semua pening tu...kami keluar lepas opis..amik abang...balik rumah sembahyang asar then terus keluar makan...lepas makan ...tengok wayang dan tak sangka akan jadi sampai macam tu...gi fifthteen minum..makan roti canai...dan bersembang...pastu hantar abang balik..

Lepas ni lama abang tak ada kat sini...pagi ni abang akan fly ke jepun 3-4 hari then terus ke Europe.kat sana tu tak tahu lagi berapa lama..may be after that abang balik sini..or may be balik australia jumpa mama dengan adik..a lot of things need to be discussed..banyak sangat..semua benda lah....since abah pun belum berapa sihat..so we have to plan baik-baik..semuanya sekarang bergantung pada keadaan...aku doa sangat abah sembuh cepat..lepas tu family abang balik malaysia dan kami settle down dengan baik...bersabar..insyaALLAH....ALLAH bersama orang yang sabar.....so i've to wait...one or two or three month or may be four months untuk jumpa dengan abang..lama kan...hishhh lamanya ...lamanya....emm tak apalah kenalah kuat..kena rileks and cool selalu....berat kan nak kena tinggal macam ni sebenarnya...abis nak buat macam mana..abang kerja, aku kerja...masing-masing ada tanggungjawab yang nak diuruskan...anyway abang kata he will try to work out..at least once a month untuk balik malaysia...and I'm happy with that..really happy..

Hahh dah tutup cerita pasal abang..Is sedang kesedihan dan kerisauan kesian kat dia..kebetulan masa kami balik rumah tu dia tengah lah berduka nestapa..kesian kan..tapi aku pun hanya dapat bagi dia semangat sikit..aku suruh dia think positive...semoga apa yang berlaku kat Is semalam..tidak benar sama sekali..mungkin ada yang dengki pada Is dengan boifren dia.....dengki dan saja nak timbul kan huru hara antara diorang....manusia..manusia...


15 Mei 2001

Aku ni sakit agaknya…tapi badan aku cergas..tak rasa letih..aku pun tak tahu..tapi semenjak dua menjak ni aku tak lalu nak makan…tengok food tak ada nafsu langsung..pelik kan…hari ni..dari pagi tadi aku hanya minum milo dan makan kuih sahaja..sama macam semalam..makan kuih…dan minum milo..tapi petang semalam aku paksa gak diri aku untuk makan….aku beli laksa dan makan…perut tak rasa lapar langsung ..hati pun memang tak ada nafsu untuk makan…hishh parah ni…tapi aku kena makan..sebab aku takut nanti kalau tak makan aku sakit…haahh..teringan kata orang tua-tua…makan tak kenyang tido tak lena..mandi tak basah…cewah itu kata
pujangga bila orang mabuk bercinta…aku ni tak de lah mabuk bercinta pun…biasa aje…tak de le sampai tido tak lena….lena aje tido siapmimpi-mimpi lagi…basah aje mandinya….

Tadi aku gi klinik..sakit mulut..ni lah bahananya bila macam ni..kalau tak lalu makan aku kurang vitamin..bila kurang vitamin penyakit pun datang…jumpa doktor..doktor kata kena amik darah untuk buat blood test…again..sakit mulut yang aku tak suka sangat..selalu spot aku akan kena sakit mulut ni bila aku berjemur kat
panas..atau main netball…dikala aku memang tak nak makan…ala maknanya kan sistem pertahanan badan aku sekarang tak kuat…ini sangat bahaya kata doktor…doktor tu kasi aku vitamin…30 biji untuk tempoh sebulan…dan satu lagi ubat yang aku kena makan dengan banyaknya…

Biarlah..sakit mulut tu sikit aje…esok lusa akan baik bila aku makin ubat….bagi aku kan lebih baik kita sakit macam ni tau daripada kita sakit hati kan orang…kalau sakit hati alamat sampai tua pun susah nak baik…apa ubat untuk sakit hati kan…sakit hati ni banyak jenis yang positive dan negative…yang negative tu emmang lah tak elok kan kalau boleh jauh kan diri kita dari sifat tu semua tak elok..

Kihh…kihh aku nak tergelak..sebab Is sakit hati kat aku..tapi aku buat dek aje…dia sakit hati sebab kau kata kat linda dia ada raket badminton…heeehh malas aa nak cerita selanjutnya….ala…is tu nak hot aje..nasib baik aku ni jenis yang cool jugak dan boleh lah handle perangai dia tu..emm kalau orang lain..sorry lah..kirim salam end good bye…masuk aje dalam kete aku bukak kaset..kete aku kan..cewah dia pun mulalah tunjukkan belangnya…emmm…terus off kan kaset dan dengar radio era..suka hati dia aje…tanpa tanya kat aku….konon nak tunjuk aa kat aku…kihh kihhh tapi aku tak marah..aku cool..pastu aku nyanyi nyanyi plak ngan orang yang tengah nyanyi kat radio era tu…..is..is...dia harap sangat aku marah dan sakit hati…sebab dia memang tangah sakit hati...emm tapi tak aku kan macam dia…

Dah lah kalau nak cerita sakit hati..memang tak akan abis sampai bila-bila..ini kan sifats emula jadi
manusia…mesti ada yang akan puas hati dengan orang lain…anyway aku pun tengah sakit hati..hati aku sakit sebab tengah ingat kat abang…yang sekarang ni ada kat sabah…sakit jugak tau…





11 Mei 2001

Aku bercerita dengan adik pakai messengger..itu pun dah petang…dah nak dekat balik..emm seronok sungguh sembang dengan adik.banyak betul perkara yang kami bincangkan…tepat pukul 5.00 aku bergegas keluar..nak amik abang…dia baru abis meeting kat putrajaya..pastu pakcik hantar abang kat tempat aku selalu fetch dia…emm seronok dapat jumpa lagi…

Mula-mula tu ingat nak masak untuk dinner kat rumah..dah janji pun dengan Is..tapi tetiba Is nak gi melawat awin bersalin…so tak boleh la..sebab housemate sorang pun tak ada…jadi kami gi makan kat luar…abang gi sembahyang kat surau kat area umah aku….aku naik kat rumah siap-siap dan tukar baju..kami nak keluar malam tu…tengok wayang..lepas tu gi minum kat bangsar then hantar abang balik…

12 Mei 2001..
Tak tahu nak buat apa…pening…Is balik kajang tido rumah dia…so tinggal aku kat rumah sengsorang sebab tak de plan..aku memang saja reservekan weekend sebab abang kat sini..so apa yang aku buat..lepak kat rumah moklong…pastu petang tu gi main boling ngan abang mat noor….malam dok rumah layan cd…sampai nak muntah tengok cd….ala boring la…

13 Mei 2001
Mati kutu bila semua oang tak ada kat rumah..Is keluar ngan family dia…semua orang tak ada….apa aku nak buat…aku kemas rumah…basuh baju..semua benda dah siap..sebenarnya aku memang tak biasa dok sengsorang
kat rumah…aku gi rumah moklong..diaorang semua tak ada…semuanya gi shah alam mengecat rumah kat sana…aku lepak la jugak kat umah moklong ngan kak liza…punyer la boring sampai tertido tido..balik semula rumah still tak ada orang…buntu..mati akal…nak keluar tapi aku tak tahu nak gi mana…last-last aku layan cd lagi….emm sampai malam aku melangut tunggu diorang ni balik…arrrgghh boleh jadi giller duduk sengsorang ni rupanya yek….tu lah sebab dah terlalu biasa aktiviti aku keluar dengan Is…kalau tak pun diaa da rumah…ni dia tak de..pening kepala…tak ade orang yang aku boleh ajak bertekak…..


14 Mei 2001
Selagi abang ada kat malaysia selagi tu la best..anytime bila dia naik KL boleh la kami jumpa..tapi hari ni abang ada kat sabah sebab ada kerja kat sana…balik sekali-sekala pun atas urusan kerja..anyway aku kenalah understanding..kalau aku tak faham dan tak boleh terima keadaan ini emmm tentu relation ni nak akan berjalan lancar..apa-apa pun aku doa sangat hubungan kami berpanjangan dan berkekalan sehingga akhir hayat…amin

10 Mei 2001

Lama tak tulis jenel ni..geram la bila blogger masih buat hal..aku tengah bahagia sangat...gembira sangat sebab abang masih kat sini..untuk pengetahuan kawan-kawan dan adik-adik abang kak zira yang tersayang tu berada dalam keadaan sihat walafiat dan gembira...lagi bila dia kat sini ada orang yang dia sayang dia boleh tengok dan keluar makan sesama...

Sambungan dari Ahad...
Lepas hantar abang kat Impiana Hotel aku singah rumah moklong buat sembahyang jamak..sebenarnya maghrib tu aku singgah kat hentian seremban sebab abang nak turun sembahyang..aku tak sembahyang sebabnya telekong aku terlupa nak letak kat dalam kereta macam biasa..dan orang ramai..lagipun masa bertolak dah niat jamak...kami janji lepas abang abis meeting malam tu kami nak keluar supper...balik dari rumah moklong aku cuci muka lepas tu aku baring sebab aku keletihan...sejam aku terlelap telefon berbunyi...abang macam takut aje nak cakap..rupanya dia kena bertolak ke Lumut malam tu jugak..urgent ala sedihnya aku..tak puas rasanya spend time dengan abang dah nak kena pergi lumut..ntah berapa hari pun tak tahu..memang berat sangat nak lepaskan abang..aku sedih..nangis lagi..tu yang abang tak suka dengan perangai aku....anyway okeylah nak tak nak terpaksa gak lepaskan abang dengan hati yang berat...tapi dia janji kata dia akan lunch dengan aku lepas balik dari sana nanti..

Isnin..
Tak tahu nak buat apa..sebab hari cuti..mati kutu aku kat rumah....pagi tu linda dengan Ija ada..so aku tolong diorang masak..tengahari semua dah lesap..Is plak masih kat kampung bercuti..aku la melangut sengsorang kat rumah tanpa aktiviti..nak main boling tak ada kawan..at last aku start kete gi umah moklong..lepak kat sana sampai petang..emm...boring sangat..ingat kan boleh spend masa dengan abang tapi dia kat Lumut....boringnyeeeee...rugilah cuti aku yang ni

Selasa..
Dah start keje..boringnya....kerja pun banyak...so cam biasa..si Is masih bercuti...so kat opis tak banyak benda yang aku buat pun....emm pukul 11.00 abang called kata dia dah ada kat KL soh aku ready nanti nak keluar lunch...so tengahri gi lunch...dengan abang...emmm selagi dia ada kat sini bolehlah nak spend time nanti ntah kemana mana pergi nye..berbulan lepas tu baru jumpa semula..

Sekarang memang tengah bahagia..banyak perkara yang dah settle..dari hal family...mak dan ayah aku..juga hal mama dengan abah kat Australia..dan juga adik...alhamdulillah sangat sangat berkat doa kawan-kawan dan sokongan semua...InsyaALLAH semua akan slesai tak lama lagi...abang betul-betul sihat kali ni..muka dia pun nampak ceria aje...aku kata kat abang..please promise yang dia tak akan sakit lagi...aku doa sangat supaya ALLAH sembuhkan penyakit abang...supaya dia dapat lalui hari-hari yang akan datang dengan gembira....dan aku pun ada tanggungjawab yang besar untuk bagi abang rasa hidup dia gembira dan lebih bermakna...dapat pahala tau menggembirakan hati orang lain...dan aku tahu bkan mudah bagi aku untuk harungi perkara yang akan berlaku kat depan sana tu...cuma setiap kali sembahnyang aku doa...semoga ALLAH memudahkan urusan kami...memudahkan perjalanan hidup kami dunia akhirat dan panjang kan jodoh kami...Amin

say something pleaseeeee


6 Mei 2001

Hari ni abang ikut aku balik kampung…first time ni nak jumpa mak dengan ayah…tentu gementar kan..dah lah kawan dengan abang penuh kontroversi..specially masa aku mula-mula nak proposed tentang abang kat mak dan ayah…memang susah nak yakin kan diorang..lagi plak abang memang selalu tak ada kat malaysia…jarang sekali dia balik sini..sebulan dua baru muncul….kali ni kami nekad..nampaknya abang memang betul-betul berani dan dia memang bersungguh nak jumpa mak dengan ayah nak clear kan apa yang masih kabur selama ni…yang kabur tu adalah relation kami sebab macam biskut kejap ada kejap tak ada….tak nampak….so segalanya berlaku pada hari ini…

Pagi tu kami bertolak balik Melaka…aku amik abang kat Impiana Hotel..sebenarnya abang sampai dari Australia semalam..petang sabtu…sepatutnya pagi tu aku kena amik abang kat KLIA..sebab tiket KL tak ada so dia turun kat singapore…pagi tu pakcik hantar abang ke KL sebab dia ada meeting dengan satu company ni..aku tunggu kat depan hotel dalam 5 minit..aku nampak abang jalan ke arah kereta aku…tengok aje muka dia..rindu .betul..kali ni lama sungguh kami tak jumpa..sepatutnya jumpa masa raya tertunda sebab abang sakit masa tu…hampir 4 bulan…first greeting…dia masuk aje kereta dia tengok aku…senyum…dan bertanya khabar..heeehh..bestnya…

Sampai kampung tengahari..aku yang drive saja aku bawak slow..dapatlah bersembang dan bercerita dengan dia lama sikit...banyak benda yang kami cakapkan…aku berdebar nak jumpakan ayah dan mak tapi abang ni memang rileks betul..sampai aje…rumah ayah tak ada..mak ada..ayah gi kenduri..so dia salam mak..dan berkenalan…lepas tu ayah plak balik…so mereka bercerita…aku kat dapur..masak…

Mak demam so aku kena masak untuk kami makan…kami makan lepas tu sembahyang…aku saja kasi ruang kat abang untuk bercerita dengan mak dan ayah..abang ni anak yang baik..kagum aku dengan dia sebab dia pandai sekali bawa diri kat rumah orang…lepas dia sembahyang kami plan ke pantai..minta diri sekejap dengan mak dan ayah sebab aku nak tunjuk kampung aku pada dia…dia nampak happy..

Petang tu 6.30 kami bertolak semula ke KL…overall..segalanya berjalan seperti yang dirancang.. alhamdulillah…


5 Mei 2001

Aku sakit tekak tak tahu la kenapa..agaknya sebab aku makan anggur semalam banyak sangat..lagi malam tadi aku dah rasa perit semacam..bila rasa macam tu tekak aku loya…aku rasa nak muntah…berapa kali dok keluar masuk bilik air sebab tekak aku rasa tak selesa…apa yang aku salah makan agaknya ….semalam aku makan laksa..boleh tahan jugak pedas laksa tu..tapi sakit tekak ni mungkin sebab aku makan anggur banyak sangat malam tadi…

Lepas hantar salwa balik…aku ingat nak gayut dengan abang…nak suruh abang call..so aku try dial henset abang..tapi tak dapat..sedikit kecewa…so aku sembahyang Isyak…lepas tu aku buat sembahyang sunat..ingat nak stay la kejap tapi aku penat..mata aku ngantuk..aku pun tido…dalam setengah jam dah lena tetiba tepon rumah berbunyi..bila aku angkat terputus..emm..kacau le orang nak tido…aku sambung tido lagi..lepas tu henset aku plak berbunyi dalam pukul 11.30…abang matnor called..aku kata tak larat nak cakap..so aku sambung tido lagi….tido bergitu lena sampai aku mimpi….ntah hape-hape ntah mimpi tu..nampak amiri…mak ngan ayah…naik kereta aku
nak gi mana tah..tak ingat….tengah syok mimpi..tetiba tepon rumah berbunyi dalam pukul 6.10 pagi….

"Hello boleh cakap ngan kak zira"…aku cam dah..itu suara abang…"abang.zira ni"…suara aku baru bangun tido..abang terkejut sebab aku belum bangun…"pukul berapa nak bangun ni yang"…awalnya dia dah kejutkan aku…"zira kunci jam 6.30 hari ni"…heeehh..dia macam sedikit terkezut...."bangun gi mandi gi sembahyang"….dah start dah dia khutbah…pepagi lagi dah kena sound direct plak tu..aku katalah.."emm selalunya kalau zira bangun
awal zira mandi dulu pastu zira sembahyang subuh..kalau tak zira cuci muka gosok gigi zira sembahyang...pastu iron baju..pastu baru mandi"....emm dah kena plak kuliah subuh...""oo nak jumpa boifren nak gi opis bukan main lagi wangi-wangi ye..nak jumpa pencipta ala kadar aje"..pap betul-betul kena kat batang hidung aku…okeylah..kihh..kihh..aku gelak aje bila abang cakap macam tu..ceh..bagus gak abang tegur tu..so azam baru..lepas ni sebelum sembahyang subuh kenalah mandi dulu…kena wangi-wangi..teruk kan aku ni…thank you abang..I luv you…esok nak kena amik abang kat KLIA …flight tak tahu lagi pukul berapa…mungkin pagi rasanya…oleh kerana Isnin cuti maka kami plan nak balik melaka terus dari airport nanti….cerita sampai kat situ aje untuk hari ni…

So sakit tekak lagi ni…dah makan ubat yang doktor tadi kasi tapi still tak reda..masuk opis pagi tadi aku
terluek-luek kat dalam toilet .sakit perut aku…akak indon yang cuci toilet tu tengok aje kat aku..ialah gaya cam orang muntah bersungguh-sungguh tapi tak ada benda pun yang keluar..aku lum makan lagi..so perut aku
kosong…bila rasa loya tak de benda yang keluar selain dari asid-asid yang pahit tu…agaknya mesti dia ingat aku pregnant..kihh…kih..tak suka bila kena sakit tekak macam ni..tekak rasa kesat dan perit semacam…arrgghhh doktor ku tolong laa…hai doktor max rindu kat awak….

Wokey..doakan perjalanan abang balik malaysia selamat..doakan perjalanan kami balik melaka juga
selamat..doakan semuanya berjalan lancar sebab ini first time abang akan jumpa mak ngan ayah…aku pun belum bagitahu ayah yang hari ahad ni kami akan balik kampung…hehhh…rasa tak debaran jantung aku…semoga ALLAH permudahkan urusan kami berdua dan urusan kawan-kawan sekelian…


4 Mei 2001

Semalam yang dah berlalu….

Aku kepenatan..sangat penat.. bukannya sikit..semalam lepas opis aku bawak salwa balik rumah ..kebetulan netball training dibatalkan sebab padang kelab digunakan untuk PM nya lawatan kerja kat TNB….seronok jugak bila tak de training..setiap kali ada training aku mengeluh kat Is..aku letih..badan aku sakit…aku tak larat…aku dah tua dan badan dah tak okey untuk lasak-lasak macam dulu…

So semalam sesi membetulkan segala urat saraf bermula..urut tu kena buat 3 hari berturut-turut..aku bawak balik salwa..tukang urut opis mate aku tapi dia lebih junior…belajar ilmu urut secara turun temurun dari nenek dia...balik semalam singgah dulu kat kedai Thai beli food…sampai rumah sembahyang makan dan sesi bermula..dia urut pakai minyak yang dibuat sendiri..dicampurkan bawang merah dan lada hitam… satu jam aku menahan kesakitan..lepas tu aku terus letih dan tak larat…

Is plak ajak keluar gi makan satay kajang..dia nak belanja…sebenarnya dia nak belanja syah..tapi dia ajak aku suruh teman…dan ajak rezal suruh teman syah…aku tak larat sangat..so aku tumpang kereta Is sampai kajang….abis makans atay about 11.45 malam..Is balik umah dia kat kajang..so that aku tumpang kereta syah…dan kami bertiga ngan rezal..syah hantar aku balik….emm balik tu cuci muka terus tido…kerana aku sungguh keletihan.

Bermulanya hari baru…

Pagi tadi aku bangun subuh agak lewat sikit..aku set kan kat henset pukul 6.15..aku rasa alarm tu bunyi nak dekat 10 minit baru aku terpisat-pisat cari dan matikan .lepas tu aku tido balik…jaga sekali lagi tengok jam dah 6.50..kelam kabut sembahyang….punyerla letih…tapi sebenarnya sebelum tu aku tersedar masa linda bangun…dalam 4.30 dia bangun mandi dan bersiap ke opis..hari ni 5.30 pagi dia kena berkumpul kat kelab kilat.,.sebab PM nak datang buat lawatan kerja..dan linda kena jadi usherer.

Sampai opis 8.01pagi..laju gak aku bawak kete pagi ni sebab aku keluar rumah tadi dalam 7.45 pagi..sampai kat opis aku swipe lepas tu nak kena cari parking…che det nak datang kami semua tak dibenarkan parking kat kawasan biasa..so aku turun kat TNB Worksyop…memang penuh sebab masing-masing tengah cari parking…naik bukit kat belakang TNB Engineer tetiba aku nampak sebuah kereta volvo sedang elok nak keluar..dan nasib aku amat baik sebab dapat parking kete kat situ yang dekat sekali ngan building opis aku…tapi tak bestnya kena naik tangga jepun..mencungap jugaklah nak menyampaikan kat lobi lalu kat tangga jepun tu..

Masuk kat opis keadaan agak lengang…rasanya staff lain ramai yang telah berkumpul kat kelab nak meraikan PM..aku lepak jap check email…buat apa yang patut dan turun untuk ke kelab kilat…berjalan beramai-ramai sekoyong-koyong dengan riangnya bersama kengkawan yang lain..rombongan kami dalam 20 orang semuanya anggota kerja kat opis aku ni..

PM sampai tunggu dia berucap..banyak kali gak dia buat lawak..banyak kali gak pengaju soalan buat lawak minta bonus lebih dan ucapan PM hari ini sangat menarik..aku suka dengar PM berucap walaupun kekadang tu terselit tersasul sikit hujah tentang patriotika..politika…dan nasiolisme…selain dari ucapan yang berkaitan dengan TNB…kat dewan tu aku sempat called abang..just let him know yang aku tengah dengar PM berucap..dia pun dengan rasa gembiranya..kerana PM tu idola dia..heeehh….nak suruh aku sampaikan salam kat PM..tak leh le nak cakap kat PM abang kim salam…orang kat dalam dewan tu terlalu ramai…mungkin satu hari nanti kot kalau terserempak ngan PM kat tengah jalan zira sampaikan salam abang tu okey…dan PM kelihatan begitu sihat sekali…

Abis sesi soal jawab..dan perasmian gedebuk gedebak..aku keluar dengan klik aku yang lain menuju ke padang
kelab kilat..kat situ dah didirikan khemas besar dan panjang untuk angiota kerja menjamu selera makan
tengahari…alhamdulillah…abis makan aku balik opis…sebab hari ni Jumaat..rehat awal aku gi ruamh
moklong…lepak kat sana..berehat menghilangkan keletihan….

komen anda

20 April 2001

Ala rindunya kat abang…emm tepon bunyi tadi call luar tapi sekali aje…rasa macam dia called..tapi bukan..phone tu terus senyap… tak leh nak mengharap sekarang ni..anyway aku tak putus asa..hari-hari aku terus tekan number henset abang..macam biasa..dua conclusion kalau perkara macam ni berlaku samada abang sakit atau dia kerja luar ke tempat yang tak ada coverage henset..tapi tak mungkin dia kerja luar sebab dia tak cakap pun…cuma hari tu dia ada mentioned pada aku yang dia kena attend project launching kat vietnam..tapi itu sepatutnya berlaku dalam minggu ini…apahal lah pulak kali ni kan…sebab dah pernah berlaku sebelum ni kan..masa hari raya lepas…petang raya kereta aku kena langgar…abang senyap kan diri tanpa khabar aku jadi phobia…hampir dua bulan aku tak
dapat cakap dengan abang…macam ni lah.. sebulan pertama abang senyap dan hilang begitu sahaja sampai adik hantar email mengatakan yang abang sakit… dah lah dulu masa abang sakit aku macam weng..kali ni tak nak weng..aku kena act normal …actually nya memang aku biasa aje since last sunday cuma sesekali perasaan risau tu menyelinap jugak kat dalam hati ni…mesti risau sebab abang senyap terus..bukan apa..aku takut abang sakit…kalau abang sakit aku nak tahu keadaannya..atau something wrong happened kat sana ke…semoga semuanya selamat dan ok..amin

semalam hujan lebat tapi perlawanan netball tetap diteruskna..so bermain dalam keadaan padang yang bertakung air..emm abis main seluar masing-masing habis kotor macam baru balik dari sawah..games semalam kami memang..aku pun main okey..first half shooting bola semua menjadi…second half ada biol sikit…linda accident lagi ntuk kali kedua dalam bulan ni…dia langgar kereta orang pulak…emm linda marah kat aku…sebab sebenarnya aku berlawak..tapi mungkin tak kena tempat..lagipun masa tu dia tengah tensen so dia marah bila aku berseloroh ngan kak khairun kata dia selalu kuo malam…memang betul lah dia kuo malam tapi aku tak sangka dia tak nak kak
khairun tahu aktiviti dia…aku back-up semula apa yang aku cakap..but dia dah marah…aku pun dah terlepas
cerita…aku rasa bersalah jugak…dan dah berulang aku minta maaf..balik malam tadi aku minta maaf lagi..bagi aku
kak khairun tu dah macam akak linda sendiri…so aku ingat dia tak kisah…mungkin aku pun silap…wrong
timing..wrong place and wrong situation..sedangkan linda jenis yang tak kisah..arrgghhh azira…azira..

Dan aku nasihat linda suruh dia balik kapar dan mandi air tolak bala…sebab masa accident yang lepas tu pun dia
masih macam mamai..mamai…dah lah sebelum tu cermin kereta dia kena pecah dan radio dia ena curi…ini semua
ujian dan dugaan ALLAH..aku kata kat dia masa pujuk dia malam tadi…agaknya adalah kesilapan kita yang kita
buat dan tak perasan..dan ALLAH hanya buat sedikit teguran dengan cara begini…aku pujuk linda suruh dia bertenang dan tak perlu tensen dengan perkara yang berlaku…mungkin perkara ini adalah satu petunjuk atau amaran untuk kita kaji semula kesilapan kita yang silam…

Kepada kawan-kawan bawak kereta jangan lupa baca bismillah..sebut alhamdulillah….dan jangan lupa bacakan ayat kerusi setiap kali kita ragu atau terlupa atau was-was samaada dah kuncikan kereta kita..insyaALLAh perjalanan kita akan terpelihara..kereta kita akan selamat…selalunya aku lepas kereta aku dilanggar aku akan bacakan ayat kursi pada sebotol air dan jiruskan pada kereta….yang ada kereta jangan bawak kereta laju-laju..hati-hati di jalan
raya kerana malang tidak berbau…

7.5.01

6 Mei 2001

Hari ni abang ikut aku balik kampung…first time ni nak jumpa mak dengan ayah…tentu gementar kan..dah lah kawan dengan abang penuh kontroversi..specially masa aku mula-mula nak proposed tentang abang kat mak dan ayah…memang susah nak yakin kan diorang..lagi plak abang memang selalu tak ada kat malaysia…jarang sekali dia balik sini..sebulan dua baru muncul….kali ni kami nekad..nampaknya abang memang betul-betul berani dan dia memang bersungguh nak jumpa mak dengan ayah nak clear kan apa yang masih kabur selama ni….yang kabur tu adalah relation kami sebab macam biskut kejap ada kejap tak ada….tak nampak….so segalanya berlaku pada hari ini…

Pagi tu kami bertolak balik Melaka…aku amik abang kat Impiana Hotel..sebenarnya abang sampai dari Australia semalam..petang sabtu…sepatutnya pagi tu aku kena amik abang kat KLIA..sebab tiket KL tak ada so dia turun kat singapore…pagi tu pakcik hantar abang ke KL sebab dia ada meeting dengan satu company ni..aku tunggu kat depan hotel dalam 5 minit..aku nampak abang jalan ke arah kereta aku…tengok aje muka dia..rindu .betul..kali ni lama sungguh kami tak jumpa..sepatutnya jumpa masa raya tertunda sebab abang sakit masa tu…hampir 4 bulan…first greeting…dia masuk aje kereta dia tengok aku…senyum…dan bertanya khabar..heeehh..bestnya…

Sampai kampung tengahari..aku yang drive saja aku bawak slow..dapatlah bersembang dan bercerita dengan dia lama sikit...banyak benda yang kami cakapkan…aku berdebar nak jumpakan ayah dan mak tapi abang ni memang rileks betul..sampai aje…rumah ayah tak ada..mak ada..ayah gi kenduri..so dia salam mak..dan berkenalan…lepas tu aya plak balik…so mereka bercerita…aku kat dapur..masak…

Mak demam so aku kena masak untuk kami makan…kami makan lepas tu sembahyang…aku saja kasi ruang kat abang untuk bercerita dengan mak dan ayah..abang ni anak yang baik..kagum aku dengan dia sebab dia pandai sekali bawa diri kat rumah orang…lepas dia sembahyang kami plan ke pantai..minta diri sekejap dengan mak dan ayah sebab aku nak tunjuk kampung aku pada dia…dia nampak happy..

Petang tu 6.30 kami bertolak semula ke KL…overall..segalanya berjalan seperti yang dirancang..alhamdulillah…



3.5.01

3 Mei 2001

Oleh kerana blogger buat hal maka terpaksa aku buka page ni sendiri...tak best sebab korang tak boleh baca jenel aku...aku nak cerita jugak sebab banyak sangat cerita menarik yang nak dikongsi...

Aku balik kampung...minggu lepas..cadangnya nak balik hari Jumaat tu lepas opis..tapi sebab adik aku nye kelas abis pukul 7.00 malam dan atas nasihat seorang kawan yang baik hati...dan care pada aku...maka aku batalkan
aje niat tu..aku balik sabtu pagi...kawan yang baik hati tu namanya Rezal..baik betul hati dia..lagi pun dia memang baik sebab selalu amik berat tentang aku tentang abang dan selalu belanja aku main boling...dia tahu mata aku ni rabun ayam sikit..bila malam bawak kereta pun kurang...

haritu aku bawak kereta agak slow rock dan banyak mematuhi peraturan kelajuan kat jalanraya... walaupun kereta tak banyak sebab aku bertolak pagi..tapi sekali sekala tu aku lepaskan jugak skill pemanduan laju aku..aku sampai kampung dalam pukul 10 pagi..terkezut..wah ramainya aweks kat umah aku..rupanya adik aku bawak balik kawan dia...so ada 7 orang anak dara kat rumah aku haritu...begitu meraih rumah puan azizah waktu itu..

basically cuti aku habiskan dengan buat kuih...dibantu oleh kengkawan adik aku yang ramai tu.....selain tu aku jadi pemandu kemana-mana mak dan mak we nak pergi..aku ada kat umah ayah rilkes sikit sebab dia tak payah bawak kerete kalau mak nak gi memana...

1 Mei 2001

Petang tu aku ngan ayah bertolak ke PD...2 kereta bertunda...aku booking banglo TNB untuk 2 hari...sampai PD dalam pukul 6.00 aku register dan terus punggah barang kat dalam banglo... actuallynya rumah rehat yang betul-betul bersetentang dengan pantai port dickson yang begitu meriah..sementara menunggu kehadiran mak lang dan pektam..kami sekeluarga melapak sambil menonton tv sambil makan-makan...aktiviti berenang masih
tak dapat dijalankan memandangkan hari sudah lewat petang...sebenarnya tak sabar ank turun ke alut..aku jalan-jalan kat sekitar rumah rehat yang ada 7 buah semuanya...

Rumahnya agak besar dengan 3 buah bilk dan 2 buah bilik air...lengkap dengan perabot dan peralatan
memasak...selesa..tapi tak sebesar rumah di cameron highland...malam tu maklang tiba...pektam sekeluarga tiba dan juga suprise dari Kak Ju...dia pun datang jugak walaupun asalnya dia kata tak nak join...

2 Mei 2001

Pagi tu busu sekeluarga tiba dari melaka... lepas breakfast aku beramai-ramai turun ke laut yang terletak
diseberang jalan...bersama sepupu sepapat aku..untuk keruhkan lagi air laut kat situ..tengah syok berendam tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya...mula-mula tu aku stay jugak mandi dalam hujan...lepas tu tak tahan kesejukan..aku balik dan lepak kat rumah..sepupu yang lain masih stay berendam dalam hujan...hujan berhenti ayah balik dari pasar dengan pektam..aku tolong maklang hidupkan api kat tempat BBQ..pektam beli ikan besar..sotong dan udang untuk acara BBQ aku rasa beratus jugak duit ikan-ikan tu....memang sakan memanggang ikan...wah sungguh meriah BBQ hari itu sebab kami berebut-rebut makan ikan besar..sotong besar dan udang besar...best..

Lepas makan nasi..dan sembahyang zohor..pukul 2.00 aku turun lagi ke laut bersama anak saudara aku...dan berendam sehingga pukul 4.30 petang....dah puas berendam barulah kami bersiap-siap untuk berangkat pulang....lepas kemas barang-barang..aku check out pukul 5.45..mak ngan ayah terus balik melaka...aku terus balik ke KL...sampai KL kepenatan..lepas sembahyang Isyak aku terus tido....